Долучитися Підтримати

На замовлення ГО “Запоріжжя без сміття” було виконано опитування громадської думки щодо ситуації у сфері поводження з відходами у м.Запоріжжя. В опитуванні взяло участь 704 мешканця м.Запоріжжя старше 18 років. 


Проблему відходів назвали актуальною навіть зараз 70% опитаних! Головною причиною, чому це треба робити, запоріжці вважають турботу про навколишнє середовище.


16% містян постійно сортують сміття, інші мешканці майже порівну поділились на тих, хто робить це час від часу, та тих, хто готовий сортувати за наявності баків. 


Саме відсутність баків для більшості (58,1%) є основною причиною того, що вони ще не розділяють відходи. Кожен п’ятий міг би сортувати за наявності інформації, як це робити та де знайти пункти прийому.


Саме сортування і переробку респонденти виділяють як основний і пріоритетний спосіб поводження з відходами. Ми знаємо, що спершу треба уникати і повторно використовувати. Але чудово, що серед містян є розуміння, що звалище - це не вихід.


Виявилося, що мешканці міста вже багато роблять для зменшення кількості відходів:

Користуються екоторбами - 24.5%

Намагаються не купувати зайвого - 19,4%

Продовжують життя речам (ремонтують, користуються повторно) - 19.3%

Купують вживані речі - 17.1%

Купують у свої мішечки, контейнери замість пакетів - 15.8%


Небезпечні відходи (батарейки, медичні відходи, термометри, тощо) 53% відсотків опитаних відносять до спеціальних пунктів. Третина мешканців викидають це все у смітник і 12% зберігають вдома.


На думку 70% громадян міська влада робить недостатньо або не робить нічого, 8% задоволені роботою влади. Найбільше людей вважають, що влада може сприяти покращенню в сфері поводження з відходами шляхом будівництва сміттєпереробного заводу, розробкою та фінансуванням комплексної програми поводження з відходами. 


43,3% опитаних готові додатково платити за покращення системи управління відходами. 22,9% - не готові, 17,2% - готові, якщо буде незначне підвищення вартості послуг, 16,6% - готові платити за утилізацію небезпечних відходів.


Підсумуємо - містяни не просто готові сортувати, а вже сортують. І навіть війна не змінила їх ставлення до турботи про навколишнє середовище.

Детальна презентація дослідження доступна за посиланням - http://bit.ly/3GIwvio.

Інформація вільна до поширення за умови посилання на ГО “Запоріжжя без сміття”.